Welcome to your IPv6 help site
IPv6 router voor thuis
door Igor Ybema - 24 Jan 2011 - 20:49
Mijn oude Asus WL500G home-gateway was aan vervanging toe. Hij was te traag voor de snelle Ziggo-aansluiting die ik thuis heb en hij viel soms helemaal uit. Niet erg prettig als je op dat moment aan het thuiswerken bent. Ik had deze router voorzien van een custom firmware zodat er, uiteraard, IPv6 op kon draaien via een Sixxs tunnel. Een nieuwe router zou er moeten komen maar die zou vanaf fabriek al goed IPv6 moeten ondersteunen. Het gedoe met custom firmwares ben ik zat en enige garantie zit er dan ook niet meer in. Daarnaast is het natuurlijk gewoon leuk om eens te kijken wat de markt nu kan leveren. Op jacht!

Gelukkig stond er op de site van Sixxs een mooie lijst van IPv6 routers. Het zou dus niet zo ver zoeken moeten zijn, zou je zeggen. Maar als je goed kijkt, is volgens die lijst er maar een router echt klaar voor IPv6. De D-Link DIR-825 heeft namelijk de IPv6 ready gold logo volgens de site. Verder zoekend op het internet kom je nog wel wat routers tegen maar niet van de bekende, makkelijk te verkrijgen, routers. Ga je naar de Mediamarkt, dan kunnen ze je ook niet helpen want van IPv6 hebben ze nog niet gehoord laat staan dat ze weten welke Sweex, Netgear of Linksys dit ondersteund.

Via een online webshop heb ik de DIR-825 gekocht. Voor net onder de 100 euro heb je een hele goede router met vele mogelijkheden, hoge snelheiden en ... IPv6! Aanzetten, tunnel naar Sixxs opbouwen, radvd aanzetten en ... werken! Of niet? Helaas was het niet gelijk hoera en joepie. Radvd, oftewel deIPv6 auto-configuratie van je thuis netwerk, werkte niet in combinatie met een static Sixxs tunnel. Bij het gebruiken van 6to4, wat overigens voor veel thuisgebruikers naar mijn mening straks een enorme redding kan zijn, werkte radvd wel. Een nieuwe firmware was er niet voor de DIR-825-EU. Gelukkig hebben we nog de Amerikanen. De NA firmware (Noord-Amerika), die wel nieuwer was, kon ik met wat truukjes installeren op mijn router. Sinds dien heb ik een goed werkende static Sixxs IPv6 tunnel met radvd en een firmware van de leverancier! Alleen denken ze nu wel dat ik een Amerikaan ben... achja.
Edit 24 Jan 2011: RIPE houdt ook een lijst bij van home routers

Geef hieronder je reactie:

Naam:

Reactie:

Datum Naam Reactie
16 Jan 2011 - 18:07 Bas Super Truuk, dir-825 wilde nooit instelling channelwidth = 40MHz opslaan met de .eu versie, nu mer 2.05NA wel, TOP ! (hij draaide al wel onder300mbps maar is principe kwestie...)
03 Sep 2010 - 23:24 Igor Ybema @Wido: je moet de router flashen met de NA firmware door middel van de flash-recovery optie. De router aanzetten met de reset knop ingedrukt voor een paar seconden. De computer uitrusten met het adres 192.168.0.2 en dan browsen naar 192.168.0.1. Je krijgt dan een minimale pagina om de NA firmware te uploaden.
30 Aug 2010 - 16:55 Wido Misschien wil je die 'truukjes' ook vermelden? Anderen die deze router aanschaffen hoeven het wiel dan niet opnieuw uit te vinden.
Jouw IP is 54.224.108.85
Je gebruikt nog steeds IPv4. Je kan vast wel wat hulp gebruiken om IPv6 te installeren!
E-mail igor@ipv6-help.nl voor meer informatie.