Welcome to your IPv6 help site
IPv6 PI adres ruimte
door Igor Ybema - 16 Feb 2011 - 18:54
Sinds een paar dagen ben ik voor een zakelijke klant van mijn werkgever bezig om zogenaamde IPv6 PI adres ruimte aan te vragen bij RIPE. Dit is een heel karwei!

PI staat voor Provider Independent. Hiermee is de eigenaar zoals het doet vermoeden onafhankelijk van de provider die op dat moment zijn internetvoorziening levert. In de hostingwereld wordt IPv4 PI al jaren veel gebruikt om niet te binden aan een netwerkleverancier. De regels voor het verkrijgen van IPv4 PI en IPv6 PI zijn verschillend waardoor het erg lastig is gemaakt. Waar je denkt dat je naast je IPv4 PI ook IPv6 PI kan krijgen, zit je vaak mis. Een heel belangrijk verschil is dat bij IPv6 PI een eigenaar verplicht is minimaal een tweede (redundante) netwerkleverancier te gebruiken. Dit is op zich een hele goede reden. Het versterkt het onafhankelijk zijn van de ene netwerkleverancier des te meer.

Er is echter een tweede regel die erg onduidelijk is. Binnen IPv4 is het mogelijk om adressen binnen je eigen ruimte uit te delen voor gebruik door jouw klanten (zolang het onderdeel is van het infrastructuur). Vergelijk dit met het IP adres dat je krijgt van Ziggo/UPC/KPN etc. Dit staat op naam van hun maar ze hebben hem aan jouw uitgedeeld. Jij mag het IP-adres dus gebruiken alsof het van jou is. Bij IPv6 is dit niet meer mogelijk. Hier hoor je een adresblok uit te delen aan je klanten met als achterliggend idee dat iedereen thuis (en op het werk) straks genoeg IPv6 adressen heeft om het hele huis te voorzien van verse adressen. Binnen PI adres ruimte mag je geen adressen op naam van een andere gebruiker zetten. RIPE gebruikt deze regel om geen IPv6 PI uit te delen aan partijen die nu al een IPv4 PI hebben. Vooral hostingpartijen hebben hier last van. Het alleen al uitdelen van een IPv6 adres voor een SSL certificaat voor een klant ziet RIPE als het op naam zetten van het adres. Dat terwijl dit soort hosting partijen vaak het volledige beheer doen van de servers en web-ssl gedeelte daarop en de klanten alleen maar webcontent plaatsen. Ik ben benieuwd of RIPE dit snapt.

Het lijkt dat de enige manier is om onafhankelijke IP-adressen te krijgen voor deze partijen om zelf LIR-member ('klant' van RIPE) te worden. Ik begin te denken dat dit de enige reden is voor RIPE. Het binnenhalen van meer LIR's om zo meer inkomsten te genereren. Dit is nou net niet wat de bedoeling is lijkt mij.


Geef hieronder je reactie:

Naam:

Reactie:

Datum Naam Reactie
14 Mar 2011 - 15:51 Igor Ybema Beste Tovenaar, Het aanvragen van PA gaat een stuk makkelijker. Daar zijn andere regels voor waar je al snel aan voldoet.
08 Mar 2011 - 16:03 VraagTovenaar Hoe zit het met Provider Aggregatable (PA) adressen dan?
Jouw IP is 54.224.108.85
Je gebruikt nog steeds IPv4. Je kan vast wel wat hulp gebruiken om IPv6 te installeren!
E-mail igor@ipv6-help.nl voor meer informatie.